Wytwórnia mięs i wędlin z Suchorączka
Powiązanie z tradycjami kulinarnymi regionu
Historia Przedsiębiorstwa Andrób sięga roku 2013 roku. Bazuje na tradycyjnych recepturach (np. Kiełbasa Krajeńska, jałowcowa, Polska, biała) i sprawdzonych dostawcach. To przywiązanie do tradycji i jakości niejednokrotnie zapewniły wyróżnienia i zwycięstwa w konkursach i plebiscytach, również ogólnopolskich, na najlepsze produkty mięsne. Zanim powstała firma właściciel uczył się produkcji domowych wędlin od krewnych i znajomych, zbierał i udoskonalał przepisy.
Głównym dostawcą mięs jest pobliskie gospodarstwo rodzinne, które specjalizuje się w małoskalowej hodowli trzody chlewnej, przy zakładzie firmy natomiast powstała własna hodowla kurczaków. Zwierzęta karmione są paszami pochodzącymi z regionalnych upraw. Zakład nie stosuje mom, soi, barwników, konserwanty ogranicza do soli peklującej i askorbinianu sodu, wybiera przyprawy jak najbardziej naturalne. Firma ma stosunkowo stały asortyment blisko 30. wędlin. Większość z nich jest wędzone w tradycyjnej wędzarni, z wykorzystaniem polskiego drewna liściastego. W ofercie znajdą Państwo również pasztety, salcesony, parówki i kabanosy, wędzone szynki, schaby, boczki, polędwice, filety oraz konserwy mięsne w słoikach, m.in. Kiełbasę Domową, Pasztet Domowy, Salceson czarny.
Firma zatrudnia kilku sprawdzonych pracowników i przy sprzedaży nie korzysta z pośredników, nie współpracuje z sieciami handlowymi. Wędliny można kupić w firmowych sklepach - w Mroczy, Bydgoszczy i oczywiście w Suchorączku (siedziba firmy i miejsce przetwarzania mięsa oraz produkcji własnej drobiu). Sprzedawane są też z mobilnej chłodni na targowiskach lokalnych - w Więcborku, Sępólnie, Chojnicach, Tucholi.
Warunki i metody produkcji
Ściśle kontrolowany proces produkcji odbywa się pod nadzorem weterynaryjnym. Zakład jest niewielki i składa się z pomieszczeń rozbioru, przetwórstwa, parzenia, chłodni, wędzarni i magazynu. W trosce o jakość wyrobów zakład jest stale unowocześniany. Przedsiębiorstwo ma wdrożony uproszczony system kontroli HACCP, co zapewnia bezpieczeństwo produkowanej żywności. Wszystkie procedury są dokumentowane zgodnie z wymogami sanitarno-weterynaryjnymi.
Rozbiór półtusz, peklowanie, mieszanie i mielenie, odbywa się tradycyjnie. Korzystamy z urządzeń ręcznie obsługiwanych. Nasze kiełbasy wędzone i niektóre parzone nadziewamy w naturalne osłonki.
Wędzenie odbywa się nad paleniskiem z użyciem drewna olchy, wiśni i buka. Dzięki temu zachowany jest tradycyjny proces wędzenia.
W sprzedaży jest też surowe mięso wieprzowe najwyższej jakości oraz hodowane w małych ilościach brojlery tylko z naszego gospodarstwa. Brojlery karmione są zbożami od okolicznych rolników, bez antybiotyków i stymulatorów wzrostu, przez co wyróżniają się wyglądem i smakiem. Hodowla, ubój i sprzedaż brojlerów pozostaje pod nadzorem weterynaryjnym.
Weterynaryjny Numer Identyfikacyjny dla przetwórstwa mięsa wieprzowego: 04137201, Weterynaryjny Numer Identyfikacyjny dla hodowli i przerobu drobiu: 04135602.
O nas
Wspólnikami firmy są Roman Olszewski i Bartosz Olszewski. Zaczęło się od rodzinnej hodowli drobiu, założył pierwszą działalność. Już dużo wcześniej produkował kiełbasy dla najbliższych, w oparciu o tradycyjne receptury. Mięso wieprzowe od początku pozyskiwał od brata, Sławomira Olszewskiego, który prowadzi niewielką hodowlę trzody chlewnej w cyklu zamkniętym. Uprawia także rolę, co w większości pokrywa zapotrzebowanie na paszę dla hodowanych świń. Również kurczaki (hodowane przez Romana Olszewskiego w działalności marginalnej, lokalnej, tzw.MOL) są karmione paszami ze zbóż od okolicznych rolników. Nie stosuje hormonów i unika antybiotyków, co wydłuża cykl produkcji brojlerów - hodowla jest mniej intensywna, mniej obciążająca dla środowiska, a mięso zdrowsze dla konsumenta. Sprzęt do produkcji kiełbas jest tradycyjny - wyklucza stosowanie sztucznych wypełniaczy. Aromat naszych produktów nie pochodzi ze sztucznych dodatków - korzystamy z tradycyjnej wędzarni, opalanej drewnem. Używamy naturalnych przypraw, które można znaleźć w każdej polskiej kuchni. Taki sposób produkcji wyróżnia firmę na rynku lokalnym.
Cennym pracownikiem firmy jest rzeźnik masarz, Andrzej Musiał. Na jego wiedzy i doświadczeniu, także recepturach, opiera się w dużej mierze sukces firmy. Pasja i wkład pracy doświadczonej kadry, dają efekt w postaci uznania stałych klientów. Często są to krewni, sąsiedzi i znajomi, ludzie tacy jak my. To oni przyczyniają się do reklamy produktów na rynku. Mała skala produkcji i jej regionalny charakter sprawiają, że sprzedaż koncentruje się głównie na terenie województwa. Działalność przedsiębiorstwa nie przypomina masowej produkcji. Dystrybucja opiera się na własnych sklepikach w Mroczy i Suchorączku i sprzedaży obwoźnej z food-trucka na targowiskach (Więcbork, Sępólno Krajeńskie, Mrocza, Bydgoszcz, Tuchola, Chojnice).
Asortyment
Najchętniej kupowane wyroby to oczywiście tradycyjne polskie kiełbasy: Kiełbasa biała, Polska podsuszana, Kiełbasy krajeńskie - wędzona i parzona, Kiełbasa jałowcowa oraz drobiowa Kiełbasa filetowa. Powodzeniem cieszą się także wędzonki - szynki, boczki i schab oraz najdelikatniejsze - Polędwiczka wędzona i Filet wędzony. Miłośnicy podrobów znajdą w ofercie tradycyjne salcesony, kaszankę i różne warianty pasztetowej. Nasze parówki wieprzowo-drobiowe, cienkie i grube, zaskakują czasem stosunkowo niską ceną, choć robione są w 100% z mięsa. Stosunkowo nowe w ofercie są kabanosy. Nieustannie polecamy też nasze konserwy w słojach, pasteryzowane różnorodne kiełbasy i pasztet mają najdłuższe terminy przydatności i są praktyczne jako zapasy na dłuższe wyjazdy.
Sprzedajemy też surowe świeże mięsa - wieprzowinę i drób. Zawsze można też spytać o przysmaki dla czworonożnych pupili.
Wyróżnienia
To jakość, unikatowy charakter wyrobów i dbałość o klienta przyniosły uznanie naszej marce. ANDRÓB został dostrzeżony nie tylko w regionie. Mamy na koncie m.in. ogólnopolski tytuł Polskiego Producenta Żywności 2015 przyznawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Nasze produkty otrzymały kilkukrotnie pierwsze nagrody w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów w latach 2015, 2017, 2018 i 2019.
Produkt Kiełbasa domowa słoikowa został nagrodzony Certyfikatem Top Produkt w programie Doceń Polskie w 2019r.
Nasze wyroby regularnie też biorą udział w plebiscycie Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza, w 2015, 2017 i 2018r.
Najnowsze wyróżnienie to tytuł Mistrza Podregionu Bydgoskiego w kategorii Firmy, w etapie wojewódzkim konkursu Agroliga 2021.
Od 2022 roku ANDRÓB jest też dumnym członkiem ogólnoeuropejskiej sieci Dziedzictwo Kulinarne na region Kujawy i Pomorze. Stawia to nas obok wielu innych, nierzadko dużych i znanych firm na kontynencie, które mają ten sam cel – podtrzymywanie tradycji regionu i produkcja zdrowej żywności.
Cele i perspektywy
W świecie zmieniających się potrzeb i rosnącej świadomości konsumentów, nie da się zaprzeczyć wartości przedsiębiorstwa ANDRÓB. Najcenniejszym kapitałem jest tu człowiek i jego rzetelna praca. Ambicją właściciela jest zapewnić jakość, utrzymać polską tradycję wyrobu wędlin i zachować uznanie klienta. W momencie kiedy intensywny chów zwierząt traci rację bytu, my chcemy się rozwijać. Ale stawiamy na jakość, a nie ilość. Zaopatrujemy rynek lokalny w wartościowe wyroby mięsne, rodzimego pochodzenia. To jest naszym zdaniem przyszłością rynku spożywczego. Mamy nadzieję że nasza firma będzie inspiracją dla innych w drodze do zdrowszego i bardziej przyjaznego środowisku przetwórstwa.
Andrób w mediach
• ANDRÓB w mediach: https://strefaagro.pl/olszewscy-z-suchoraczka-zasmakowali-w-wyrobach-z-tradycja-i-rozkrecili-biznes/ar/c8-14111469
• ANDRÓB w mediach: https://strefaagro.pl/kupimy-tansza-zywnosc-jesli-droga-od-rolnika-do-sklepu-bedzie-krotsza-lancuszek-posrednikow-jest-za-dlugi/ar/c8-16001543