Kiełbasa krakowska w naszym wydaniu wyróżnia się na rynku brakiem jakichkolwiek wypełniaczy, a konserwanty ograniczają się do soli peklującej i askorbinianu sodu. Specjalnie wyselekcjonowane elementy mięsa wieprzowego są peklowane na sucho, w samej soli. Następnie są grubo mielone, formowane, gotowane i wędzone w tradycyjny sposób, zwykle nad drewnem olchowym. To nadaje jej charakterystycznego aromatu. Ten wyrób jest w osłonce białkowej- niejadalnej, w batonach o dł. 20-35 cm.
- Wartość energetyczna - 856 kJ/205 kcal
- tłuszcz - 14,0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 5,4g
- węglowodany - 1,2g w tym cukry 0,8g
- białko 19,0g
- sól 2,0g
Składniki: mięso wieprzowe - na 100 g wyrobu gotowego zużyto 105 g mięsa, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu, przyprawy i ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz – askorbinian sodu, aromat. Osłonka jest niejadalna.
Należy spożyć do: 14 dni od daty produkcji