Stała pozycja naszego asortymentu, bardzo popularna wśród naszych klientów. Jest to twarda, choć tłusta, sucha, wędzona kiełbasa wieprzowa. Mocno słona i aromatyczna. Może długo dojrzewać, wytrącając przy tym biały osad soli i tłuszczu. Klasycznie dodawana do niej gorczyca w całych ziarenkach, czyni z niej niepowtarzalną przekąskę, o wyrazistym smaku, którą można jeść również bez chleba. Tradycyjnie wędzona, nad paleniskiem z użyciem drewna buka i olchy; bez dodatku aromatów, wypełniaczy i barwników, konserwanty ograniczone do minimum (peklosól, askorbinian sodu).
- Wartość energetyczna - 1210 kJ/292 kcal
- tłuszcz - 24g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 9,8g
- węglowodany - 0,6g w tym cukry <0,5g
- białko 18,0g
- sól 2,1g
Składniki: mięso wieprzowe – na 100 g wyrobu gotowego zużyto 107 g mięsa, sól, substancja konserwująca – azotyn sodu, przyprawy (zawierają gorczycę) i ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz – askorbinian sodu. Osłonka – jelito wieprzowe.
Należy spożyć do: 15dni od daty produkcji